Omenaviinietikka
Omenaviinietikka on luonnontuote, joka sisältää runsaasti kaliumia, fosforia ja kalsiumia sekä jonkin verran magnesiumia, natriumia, klooria, rikkiä, rautaa, fluoria ja piitä. Lisäksi siinä on A-, B1-, B2-, B6-, C- ja E-vitamiineja. Jo Hippokrates hoiti potilaitaan omenaviinietikalla sen puhdistavien, parantavien ja vastustuskykyä parantavien ominaisuuksien takia.

Ensimmäisenä omenaviinietikan lääkevaikutuksen huomasi maalaislääkäri D.C. Jarvis. Hän totesi omenaviinietikan nopeuttavan eläinten kasvua ja torjuvan sairauksia. Jarvis päätteli sen tehoavan myös ihmisillä ja määräsi potilailleen pitkän iän saavuttamiseksi omenaviinietikan ja hunajan seosta.

Omenaviinillä sanotaan olevan ainakin seuraavanlaisia ominaisuuksia:
 • Vaikuttaa suotuisasti elimistön happo-emästasapainoon
 • Parantaa ruoansulatusta
 • Vilkastuttaa aineenvaihduntaa
 • Helpottaa niveltulehdusten aiheuttamaa jäykkyyttä
 • Auttaa kuivaan ja arkaan kurkkuun
 • Pitää veren notkeana, jolloin se pääsee virtaamaan pienimpiinkin suoniin
 • Auttaa kalsiumin imeytymisessä
 • Laskee verenpainetta
 • Pienentää syöpäriskiä
 • Poistaa verisuonten hyytymiä
 • Viivyttää osteoporoosia
 • Suojaa aivoja ikääntymiseltä
 • Auttaa kontrolloimaan ja normalisoimaan painoa
 • Vähentää selluliittia
 • Auttaa kuivaan ihoon
 • Lievittää auringonpolttamien kipua
 • Auttaa estämään hilseen muodostumista, päänahan kutinaa ja kaljuutta
 • Pehmittää kireitä, särkeviä raajoja ja arkoja lihaksia

Omenaviinietikan kerta-annostus on 2 teelusikallista etikkaa sekoitettuna runsaaseen määrään vettä. Joukkoon voi lisätä myös hunajaa (2 teelusikallista). Annoksia nautitaan vähintään yksi päivässä (aamulla) tai aamuin illoin tai ennen jokaista ateriaa. Kurkkukipuun omenaviinietikkaa käytetään kurlausvetenä.

Jos omenaviinietikan maku tuntuu kestämättömältä, voi sen yrittää sekoittaa esimerkiksi mehuun (Fun Light, appelsiinitäysmehu tms.) tai kivennäisveteen. Kaupoista löytyy myös hunajaomenaviinietikkaa tai hunaja-hera-omenaviinietikkaa, joita voi testata.

Etikka syövyttää ja pehmittää hammaskiillettä. Hammaslääkärin antama ohje etikan käyttämiseen on seuraava: aamulla ihan ensimmäiseksi pitää pestä hampaat siten että levittää hammastahnan tasaisesti kaikkiin hampaisiin ja sitten harjaa (vähintään 2 min jotta fluori ehtii vaikuttaa) ja lopuksi vielä purskuttaa tahnavaahtoa suussa. Suu huuhdellaan "huolimattomasti" niin että hampaisiin jää suojaava kerros hammastahnaa (yleensä yksi purskuttelu riittää). Tämän jälkeen juodaan etikka-vesi-seos, jonka pitäisi olla melkoisen mietoa (2 tl etikkaa tuopilliseen vettä) ja päälle vielä pelkkää vettä. Ja sitten pitäisi odotella vielä 10 minuuttia ennen kuin pistää suuhunsa yhtään mitään, paitsi xylitol-purkkaa voi syödä heti. Missään tapauksessa hampaita ei saa harjata heti etikan juomisen jälkeen.

Omenaviinietikan käyttöohjeita:

Omenaviinietikkakuuri:
2 teelusikallista omenaviinietikkaa ja saman verran hunajaa sekoitetaan lasilliseen lämmintä vettä ja juodaan aamuin illoin kuuden viikon ajan.

Suonikohjuihin ja turvotukseen:
Kasta puuvillarätti omenaviinietikkaan ja kiedo se jalan ympärille. Peitä rätti pyyhkeellä ja makaa jalat koholla noin puoli tuntia. Myös päivittäinen hieronta omenaviinietikalla parantaa verenkiertoa ja virkistää kudoksia. Herkkäihoisten kannattaa laimentaa etikka.

Puhdistava kylpy:
Päivittäiset kylvyt, joihin on lisätty 2.5 dl omenaviinietikkaa puhdistavat ja kiinteyttävät ihoa sekä vähentävät finnejä ja muita näppylöitä. Vietä kylvyssä päivittäin noin 20 minuuttia enintään kuuden viikon ajan. Kylvyn jälkeen ihoa ei tulisi huuhtoa.

Auringon polttamiin, kutiseviin ihottumiin ja lieviin palovammoihin:
Hoidettava alue peitetään omenaviinietikalla kastetulla pyyhkeellä. Hyönteisten pistoihin ja ihottumiin suositellaan laimennettua omenaviinietikkaa.

Yskää vastaan:
Sekoita 5 rkl juoksevaa hunajaa ja 5 tl omenaviinietikkaa. Syntyy mieto yskänlääke, joka vähentää ärsytystä ja irrottaa limaa hengitysteissä. Sekoita 1:1 omenaviinietikkaa ja lämmintä vesijohtovettä (noin 40C). Kasta pyyhe seokseen ja kierrä puolikuivaksi. Makaa pyyhe rinnalla noin puoli tuntia.

Liikavarpaat ja kovettumat:
Kasta leipäviipale omenaviinietikkaan. Laita se känsän tai liikavarpaan päälle, sido paikalleen ja anna vaikuttaa yön yli.

Lähteet:
Verkkoklinikan laihdutuskeskustelun kirjoittajat,
http://www.ageless.co.za/applecider.htm - Ageless herbal weight loss apple cider vinegar with Centella
Luonnonapteekki (Mestarikustannuksen julkaisu)


Viimeksi päivitetty 3.8.2004
kevyt_elama(at)yahoo(piste)com